Lokaal-Limburg stelt vragen in kader gezondheid van de Limburgers 

De A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide wordt verbreed. Daarbij is Rijkswaterstaat van plan Beaumix te gaan gebruiken. Volgens de huidige vergunning mogen er daarbij 250.000 kilo verpulverde batterijen onder het wegdek verwerkt worden. Rijkswaterstaat lijkt onvermurwbaar om dit te heroverwegen en dat baart Lokaal-Limburg grote kopzorgen. Een zeer recent artikel in de Limburger heeft een en ander uitgebreid onderbouwd, en vooral financiële drijfveren lijken de boventoon te voeren. Rijkswaterstaat is leidend, maar de gemeente, het milieu en de inwoners kunnen lijdend worden.

Bij de gemeenten Sittard-Geleen, Echt-Susteren en Stein zijn alle alarmbellen gaan rinkelen, temeer omdat er sprake is van waterwingebieden en men ook niet van plan is om beschermende folie te gebruiken. In Katwijk ging dit eerder al verkeerd, met alle gevolgen van dien. Dat zou een les moeten zijn. 

Lokaal-Limburg schaart zich achter de gemeenten en heeft het Limburgse provinciebestuur een flink aantal vragen gesteld. Deze vragen gaan o.a. over de communicatie, de risico’s, de rol van de provincie en ook over de onzichtbare vervuiling. Lokaal-Limburg wil ook weten of de provinciale wegen gevrijwaard blijven van de Beaumix en of de provincie in gesprek met Rijkswaterstaat gaat. Dit om te bezien of dit nu wel zo’n veilig en gezond plan is, wat past in het provinciale beleid. 

Voor de doorgewinterde lezer, is het complete artikel met onze vragen bijgevoegd.


Delen: