Lokaal-Limburg

Lokaal-Limburg is een platform van onafhankelijke lokale partijen in Limburg.

“Politiek van Onderop!”, dicht bij de inwoners van Limburg.

Samen geven wij de lokale politiek in Limburg een krachtige stem in Provinciale Staten en in het Waterschap. De platformleden van Lokaal-Limburg behouden hun eigen identiteit, werken samen en leren van elkaar.

Kernvraag

De kernvraag bij Lokaal-Limburg is;
“Wat kunnen wij voor u doen?”

Vertaald naar de Limburgse kiezers is de boodschap:

“Wij staan voor uw belang en voeren daarom politiek vanuit kleinschaligheid, de menselijke maat
en vooral op basis van vertrouwen en betrouwbaarheid.”

Als zelfstandige partij is Lokaal-Limburg aangesloten bij het landelijke platform van Onafhankelijke Politiek Nederland (OPNL), waardoor ook wij een eigen senator in de Eerste Kamer hebben, Auke van der Goot. Hij wordt aangestuurd door de 12 provinciale partijen binnen OPNL en dus niet andersom.”

“Politiek van Onderop!”, dicht bij de inwoners van Limburg.

Uitgangspunten

Bestuurlijke lijn
Lokaal-Limburg is een politieke partij in de vorm van een vereniging. 
De Algemene Leden Vergadering (ALV) is het hoogste orgaan binnen de vereniging. 

Het bestuur heeft een aantal taken en verantwoordelijkheden en legt jaarlijks verantwoording af tijdens de ALV.

Zelf wil Lokaal-Limburg een platform zijn voor de onafhankelijke lokale (gemeentelijke) partijen in Limburg.

Het doel van het platform is het verbinden van de onafhankelijk politiek in Limburg

Politieke lijn
Lokaal-Limburg gelooft in de onafhankelijke politiek en in de kracht van samenwerking binnen een platform. Daarom is Lokaal-Limburg aangesloten bij het landelijke platform van de Onafhankelijke Politiek Nederland (OPNL). 

Lokaal-Limburg is al meer dan 25 jaar politiek actief in het Limburgs Parlement. Sinds bijna 10 jaar levert Lokaal-Limburg ook bestuursleden voor het Waterschap.

Het doel van de vereniging is het bedrijven van politiek in de Provincie Limburg en het Waterschap Limburg.

Strategie

Doelstellingen (wat)

  • Invulling geven aan de kernvraag van Lokaal-Limburg “Wat kunnen wij voor u doen?”
  • Verdere groei aantal zetels PS en Water.
  • Minimaal een lokale partij per gemeente als lid van Lokaal-Limburg.

Strategie (hoe)

  1. Meer contact met achterban, leden koesteren / betrekken, vooral ook politiek. 
  2. Lokale partijen en individuele leden lid maken.
  3. Bestuur mee laten groeien met partij, uiteindelijk AB leden uit de 5 regio’s.
  4. Korte banden tussen bestuur en fracties.

Uitwerking strategie

ALV
Lokaal-Limburg organiseert jaarlijks een ALV en een ledenbijeenkomst. 
Hier zijn ook niet-leden van harte welkom, al hebben zij geen stemrecht.

Politieke bijeenkomsten
Regelmatig worden bijeenkomsten gehouden over een actueel politiek item in een regio van Limburg, waarbij de betrokken wethouder en raadsleden (van de aangesloten partijen) met elkaar kunnen spreken over strategieën. 
Dat is een mooi voorbeeld van ‘elkaar (beter) leren kennen’ en ‘kennisuitwisseling’ mogelijk gemaakt door Lokaal-Limburg. Uiteraard is de uitkomst van deze bijeenkomsten ook weer voer voor de Digitale Nieuwsbrieven.

Sociale bijeenkomsten
Dit zijn meer algemene bijeenkomsten, ook wat meer gericht op de bestuurders en leden van de aangesloten partijen. Doel is ‘elkaar beter leren kennen’ en ‘kennisuitwisseling’. 

Bezoeken partijleden
Het bestuur van Lokaal-Limburg zal de aangesloten partijen fysiek bezoeken. Hierdoor wordt de binding groter. Daarbij dient steeds nagedacht te worden over een bezoek aan bestuur en fractie of aparte bezoeken. Ook van dit soort bezoeken zou een bericht met foto waard zijn in de Digitale Nieuwsbrief.

Q-Label
Deze acties dragen bij aan de onderlinge band en aan de motivatie om meer energie in Lokaal-Limburg te steken. Uiteindelijk kan dan aan het concept Q-label gedacht worden. Zoals gezegd is het uiteindelijke doel dat alle leden nog meer ambassadeurs van Lokaal-Limburg kunnen worden . 

Alle bovenstaande acties kunnen ook leiden tot sterkere partijen, waardoor het aantal zetels in de gemeenteraden en colleges verder kan toenemen.

Het is ook een bijdrage aan een sterker platform voor onafhankelijke politiek in Limburg.

Kernwaarden

Democratie 
OPNL is van mening dat de macht over de overheid aan het volk toebehoort. Mensen moeten zoveel mogelijk worden betrokken bij het openbaar bestuur. Zeker bij besluiten die grote impact hebben op hun leefomgeving of veiligheid. 

Regionalisme 
Onafhankelijke politiek wordt niet vanuit Den Haag aangestuurd maar andersom. Onze inwoners sturen, via hun lokale partijen, de gekozen bestuurders op regionaal en landelijk niveau aan. “Politiek van Onderop!”

Cultuur
Taal en cultuur dragen sterk bij aan de identiteit en daarmee aan het welzijn van mensen. Dit is de basis voor de onafhankelijke politiek.

Duurzaamheid
OPNL wenst een duurzame planeet na te laten aan onze kinderen. Het continue zoeken naar een goed evenwicht tussen behouden en consumeren is onze insteek. 

Inclusiviteit
Niet iedereen is hetzelfde, maar iedereen telt mee en we laten niemand aan de kant staan! Respect en begrip zijn de hoekstenen van solidariteit. Solidariteit is het begin van inclusiviteit.

Integriteit & bestuur
OPNL eist een integer bestuur in alle bestuurslagen, een bestuur dat een verantwoord en transparant (financieel) beleid uitvoert.

Menselijke Maat
Politiek is er voor de burgers en niet andersom. Dus moet de politiek ook willen luisteren naar de inwoners. Burgers moeten gehoord worden. Via internetpanels en digitale raadplegingen komt de huiskamer weer aan bod. Regels moeten niet te ingewikkeld en vooral goed uitvoerbaar zijn.  

Visiedocument Lokaal-Limburg

Delen: