Lokaal Limburg Waterschap stelde vragen!
De vuursalamander, een bedreigde diersoort. (30-7-2024)
Regelmatig maken de waterschapsleden van Lokaal Limburg zich zorgen over de natuur. Van sommige dieren hebben we er zo veel dat ze voor gevaarlijke situaties zorgen (de bever) en van sommige hebben we er te weinig. Zij genieten bescherming. Zij staan op de Rode Lijst.
Een van die bedreigde dieren is de zeldzame vuursalamander.
Onze fractievoorzitter Ad Berger stelde dan ook mede namens Albert, Petra en Linda vragen over de gevolgen van de heftige regenbuien die regelmatig ervoor zorgen dat het nageslacht, de larve, van de vuursalamander weggespoeld worden.
Dit project het opknappen van de Leukderbeek en het Leukdervoetpad wordt in gezamenlijkheid uitgevoerd door:
- De provincie die verantwoordelijk is voor de gunstige staat van instandhouding van het leefgebied van de bedreigde vuursalamander
- het Waterschap staat aan de lat voor de beek
- De gemeente Meerssen is verantwoordelijk voor het voetpad
Het plan dateert van 2019 en door allerlei oorzaken is men nog niet tot uitvoering kunnen overgaan. De verwachting is dat men in Q3 van 2025 met de start kan gaan beginnen.
BEAUMIX EN WATERVERONTREINIGING VAN DE GELEENBEEK (30-7-2024)
Net als veel inwoners van onze provincie maakten wij ons grote zorgen over het gebruik van Beaumix voor de verbreding van de A2. Is het spul dat Boskalis wil gebruiken wel echt zo’n mooie (beau) mix als gesuggereerd wordt, voor ons watersysteem.
Als fractievoorzitter stelde Ad namens onze andere lokaal limburger waterschappers vragen hierover. Wij zijn bezorgd dat er mogelijk door het gebruik van de beaumix, vervuiling op kan treden in de Geleenbeek
Wat wij graag van het DB willen weten is of er contact is geweest
- met de provincie,
- welke rol de RUD hier eventueel in heeft
- hoe het waterschap kan voorkomen dat er opgetreden moet worden om de eventuele vervuiling tegen te gaan.
- wie dan verantwoordelijk is voor de te maken kosten.
Gezondheid van onze inwoners staat bij de leden van lokaal limburg Waterschap voorop, maar wij willen ook dat onze niet voor de kosten op moeten draaien waar wij door RWS mee opgezadeld worden.
PESTICIDEN, EEN STEL PROBLEEMSTOFFEN (26-7-2024)
In het water komen veel probleemstoffen voor. Iets wat slecht is voor de ecologische toestand ervan. Stoffen zoals:
- medicijnresten
- gewasbeschermingsmiddelen
- anti parasiet middelen voor huisdieren
- middelen tegen ongedierte
worden regelmatig aangetroffen.
Op diverse middelen wordt gecontroleerd. Op de een meer op de ander minder. Medicijnen en bestrijdingsmiddelen overschrijden die ecologische norm. Maar pesticiden met dubbel doel spannen de kroon. Dit zijn middelen die een (historische) toepassing kennen in de landbouw.
Sommige Waterschappen hebben apparatuur die niet fijngevoelig genoeg zijn om deze zaken te kunnen meten
Wat onze lokaal limburg waterschappers bij monde van Ad Berger willen weten is of de apparatuur van Waterschap Limburg fijngevoelig is om dit te kunnen meten. En indien niet of het Waterschap deze wil aanschaffen.