Wie is de beste lokale bestuurder van 2021? 

Lokaal-Limburg Nieuwsbrief 2022 Nr. 2

Lezers van Binnenlands Bestuur kunnen vanaf vandaag hun stem uitbrengen op één van de dertien genomineerden voor deze jaarlijkse titel. Dit jaar is ook de dertiende keer dat de verkiezing wordt gehouden. Met vijf nominaties zijn de burgemeesters dit jaar stevig vertegenwoordigd. 

Genomineerden noorden en zuiden
Uit de eerste ronde van Beste Bestuurder 2021 zijn dertien genomineerden naar voren gekomen: vanuit elke provincie de beste bestuurder (12) en de beste waterschapsbestuurder (1).
Dit jaar worden de noordelijke provincies vertegenwoordigd door: wethouder Roel de Jong (gemeente De Fryske Marren), burgemeester Klaas Sloots (gemeente Stadskanaal) en wethouder Joop Brink (gemeente Coevorden). Genomineerden in het zuiden zijn: wethouder Annebeth Evertz (gemeente Kapelle), burgemeester Daan Prevoo (gemeente Valkenburg aan de Geul) en wethouder Esmah Lahlah (gemeente Tilburg).

Genomineerden midden van het land
Decentrale overheden uit het midden van het land worden vertegenwoordigd door burgemeester Martijn Dadema (gemeente Raalte), wethouder Jasper Nieuwenhuizen (gemeente Langedijk), burgemeester Hubert Bruls (gemeente Nijmegen), gedeputeerde Cora Smelik (provincie Flevoland), wethouder Gerrit Spelt (gemeente Lopik) en Marja van Bijsterveld (gemeente Delft). Vanuit de waterschappen is heemraad Bert de Groot van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden kandidaat.

Andere genomineerden
Voor de titel Beste jonge bestuurder zijn de wethouders Jelle Beemsterboer uit Schagen en Eelco Eerenberg uit Utrecht genomineerd evenals gedeputeerde Roy de Witte uit Overijssel. Voor de titel Beste bestuurder van een kleine gemeente komen wethouders Bart Jaspers Faijer uit Ommen en Joop Wikkerink uit Aalten in aanmerking evenals burgemeester Vincent van Neerbos van de gemeente West Maas en Waal.  

Onderzoek
Om tot de genomineerden te komen, voerde Necker van Naem in opdracht van Binnenlands Bestuur een onderzoek uit onder alle bestuurders, volksvertegenwoordigers, secretarissen en griffiers van gemeenten, provincies en waterschappen. In november en december zijn zij benaderd om deel te nemen aan een online vragenlijst. Daarin kreeg de doelgroep de kans om de eigen bestuurders te typeren en een van hen te nomineren. Ook kregen zij de kans om bestuurders uit andere decentrale overheden in hun provincie te nomineren.

Vijf burgemeesters
Bij de nominaties van dit jaar springt het aantal gemeentebestuurders in het oog: elf van de dertien genomineerden zijn wethouder of burgemeester. Slechts één van de genomineerden is lid van het provinciebestuur.

De dertiende genomineerde komt standaard uit de waterschappen. Daarnaast valt op dat dit jaar vijf burgemeesters zijn genomineerd. ‘Burgemeesters zijn zeer zichtbare bestuurders die veelal worden gewaardeerd om hun verbindende rol. Hun optreden heeft dan ook de potentie om veel collega-bestuurders en volksvertegenwoordigers aan te spreken, ongeacht hun politieke voorkeur’, aldus onderzoeksleider dr. Sabine van Zuydam.

Tenslotte valt op dat er vier vrouwen in de top 13 staan, wat overeenkomt met de man-vrouwverdeling onder decentrale bestuurders in het lokaal bestuur. Dat betekent dat de ondervertegenwoordiging van vrouwen in het openbaar bestuur door lijkt te werken in de verkiezing van de Beste Bestuurder.

Bekendmaking
Er worden gestemd op genomineerden voor alle categorieën. De stemming sluit op zondag 30 januari. De bekendmaking is op donderdag 3 februari, tijdens het Binnenlands Bestuur Nieuwjaarsevenement Kompas 2022 in Stadskanaal.

Delen: