Bedrijven uit bestuur waterschappen

Lokaal-Limburg Nieuwsbrief 2022 nummer 27

De Tweede Kamer wil het aantal geborgde zetels in waterschapsbesturen verminderen van zeven tot negen naar vier.

Het aantal geborgde zetels in waterschapsbesturen krimpt van maximaal negen tot vier en bedrijven krijgen geen geborgde zetels meer in waterschapsbesturen. Dat heeft de Tweede Kamer vanmiddag besloten. Ook vervalt de eis dat in het dagelijks bestuur minimaal één lid plaatsneemt via een geborgde zetel.

Boeren
Initiatiefnemers GroenLinks en D66 hadden een wetsvoorstel voor democratisering van waterschapsbesturen ingediend. Zij wilden een einde maken aan de praktijk van de geborgde zetels. Tot nu toe hebben boeren, bedrijven en natuurorganisaties automatisch een vaste plek in waterschapsbesturen. Zij hoeven daarvoor geen stemmen van de kiezers te bemachtigen.
Bovendien moet minstens één van de drie belangengroepen lid zijn van het dagelijks bestuur.

Van tafel
Bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer twee weken geleden schopte de ChristenUnie de plannen van GroenLinks en D66 in de war met een amendement dat het wetsvoorstel flink afzwakte. In plaats van nul geborgde zetels zou er een vast aantal van zes geborgde zetels komen: twee voor de boeren, twee voor de bedrijven en twee voor natuurorganisaties. Het was toen onduidelijk of daarmee het wetsvoorstel in zijn geheel van tafel zou verdwijnen.

Grote stap
Later hebben D66, GroenLinks en ChristenUnie alsnog een compromis bereikt met een aangepast amendement: waterschapsbesturen zouden voortaan niet zes maar vier geborgde zetels bevatten. De geborgde zetels voor bedrijven zouden vervallen. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer.

De Waterschapsfractie van Lokaal-Limburg reageert verheugt op dit bericht en roep Senator Ton Raven van Onafhankelijke Politiek Nederland op om dit voorstel in de Eerste Kamer te steunen. Volgens Ad Berger van Lokaal-Limburg Water hoopt dat e.e.a. nog voor de verkiezingen van maar 2023 in werking zal treden.

(Bron: Binnenlands Bestuur)

Delen: