Het is altijd wat met het weer!

Het weer, altijd een – redelijk – veilig onderwerp op feestjes, partijen en andere bijeenkomsten. Bij het waterschap ligt dat net een, ietsie, pietsie, even anders. Daar is het niet altijd veilig om te zeggen: goh, wat een lekker zonnetje hebben we toch al bijna een hele maand, geen regendruppel te bekennen. Of bij langdurige plensbuien te zeggen, ja die hoeveelheid regen hebben we echt nodig. Want voor je het weet is een lieflijk kabbelend beekje (zie filmpje) veranderd in een allesverwoestende stroom.

Het verschil? Kijk op deze foto’s.
(Foto 2 genomen vanuit Shimano centrum, gebouw op foto 1 rechtsonder) 

Foto 1 Waterschap Limburg juli 2021
Foto 2 mei 2023 (dezelfde plek andere positie)

In het kader van het inwerkprogramma waren de Waterschappers in Valkenburg op deze plek, om bijgepraat, geïnformeerd te worden over de klimaatveranderingen, over wat kun je zelf doen om water vast te houden in tijden van droogte. Over wat kun je zelf doen als er weer veel te veel water naar beneden komt. Wij zaten daarvoor In het gebied dat in juli 2021 op ieders lippen lag.

Klimaatverandering
Dat het klimaat verandert, dat kunnen we zelf met onze eigen ogen zien. Tenminste, degene die het willen zien. Want je hebt natuurlijk ook nog de klimaatontkenners. Maar die laten we nu maar even buiten beschouwing. Maar wat kun je nu eigenlijk zelf doen, in je eigen tuin, voor je eigen deur? Want , heel eerlijk het Waterschap kan niet alles alleen. Zou wel kunnen natuurlijk, maar….. DAN BETAAL JEZELF DE REKENING! De belastingen gaan dan met forse schreden, heel erg fors omhoog. 

(foto waterschap Limburg)

U heeft misschien wel eens dit plaatje gezien om wateroverlast in uw huis tegen te gaan. Meer oplossingen hiervoor kunt u vinden op: https://www.waterschaplimburg.nl/publish/pages/4112/wib_boekje_wateroverlast_in_je_woning_1.pdf

Nederland Regenland
Nederland mag dan wel een regenland zijn, de laatste jaren schijnt de zon toch regelmatig veel meer en wordt onze aarde flink opgewarmd. De zonaanbidders onder ons hebben geen problemen met die warmte, maar er zijn groepen mensen onder ons, die er niet tegen kunnen. Sommige steden, zoals bijvoorbeeld Roermond worden al genoemd om hun kale stenige binnenstad. Met pleinen als bakplaten. 

Willen wij onze kinderen een leefbare planeet nalaten, met voldoende schoon en helder drinkwater, zullen wij NU stapjes en stappen moeten ondernemen. Meer groen in je eigen tuin planten, stenen her en der er uit en als raadslid en inwoner bij de colleges van Burgemeester en wethouders erop aandringen dat er meer groen, in de vorm van bomen in de binnenstad en parkjes in de wijken moeten komen. Met de mogelijkheid van opslag voor water.

Zelf doen?!
Ja, niet alles aan anderen overlaten. We kunnen zelf als inwoner ook heel wat doen. Onze regenpijp afkoppelen van het riool. Regenwater is “schoon”. In die zin, dat water uit de wc, of de douche of de wasmachine vies is, vervuild is met allerlei stoffen. Moet dus naar de RWZI (Riool Water Zuiverings Installatie) Omdat er steeds meer stoffen uitgehaald moeten worden, lopen de kosten voor de zuivering van water op en dat voelen wij ook in onze portemonnee. Dus des te minder er in komt, des te minder er gezuiverd moet worden, des te minder onze belastingen zijn. Simpel Toch? Maar Hoe?

Enkele voorbeelden
Er zijn vele mogelijkheden om hittestress te verminderen en water op te vangen als het stortregent en ervoor te zorgen dat schoon regenwater niet in het riool komt. Op https://www.waterklaar.nl/noord (waterschap Limburg) kun je diverse voorbeelden vinden. Soms kun je er zelfs subsidie voor krijgen. 

Hieronder enkele plaatjes van Waterklaar (Waterschap Limburg) 

Een regenton onder afgekoppelde regenpijp: ; foto’s uit folder https://www.waterklaar.nl/publish/1278/algemene_brochure_a4_-_regenwater_in_de_tuin.pdf (waterschap Limburg) 
Groen dak; foto’s uit folder https://www.waterklaar.nl/publish/1278/algemene_brochure_a4_-_regenwater_in_de_tuin.pdf (waterschap Limburg) 
een (mini) vijvertje in de tuin, ook leuk voor de vogels;
foto’s uit folder https://www.waterklaar.nl/publish/1278/algemene_brochure_a4_-_regenwater_in_de_tuin.pdf (waterschap Limburg) 

Laten we er gewoon voor zorgen dat onze steden en dorpen er groener uit gaan zien. Laten we ervoor zorgen dat onze blauwe planeet, die voor 70% uit water bestaat ook voor onze achter-achterkleinkinderen nog een fijn woongebied blijft, met voldoende bruikbaar water. Want, van die 70% water is slechts een kleine 3% bruikbaar, drinkbaar voor ons. En die hoeveelheid slinkt met rasse schreden, zeker wanneer je kijkt naar de zuidelijke landen, waar nu al vroeg in het jaar temperaturen heersen van 40 graden en het water in de stuwmeren zichtbaar vermindert. Van zout water zoet water maken is nu al mogelijk, maar…… de kosten daaraan verbonden zijn hoog, zeer hoog! foto uit https://www.waterklaar.nl/noord (Waterschap Limburg)

foto uit https://www.waterklaar.nl/noord (Waterschap Limburg)
Delen: