OP WERKBEZOEK IN ARCEN
Sinds juli 2021 hebben we in Limburg veel “Waterdeskundigen”. Wat als het Waterschap dit of dat eerder had gedaan, dan…..
Kijk en vergelijk met onze buurlanden dan zie je wat het Waterschap hier in ons land, ondanks de recente watersnoodramp, allemaal gedaan heeft. Maar er is nog veel meer werk aan de winkel. De Maas is een regenrivier, en met de huidige klimaatveranderingen kan hij nog wel eens voor meer problemen gaan zorgen.
Hieronder een plaatje (uit de openbare agenda WBO van 13 april a.s.) wat die opgaven zijn.
Nat, koud, winderig, regenachtig zijn de woorden die het werkbezoek van de fractie van Lokaal-Limburg Waterschap, samen met de medewerkers en andere bestuurs en commissieleden, brachten aan Arcen. Hier in Arcen staat het waterschap voor een enorme opgave.
Op deze foto zie je waar de waterkering nu gesloten wordt
Hier zie je wat er nog meer verhoogd moet worden.
Een gigantische opgave als je weet dat er een restaurant is dat een deel van zijn terras kwijt raakt. Dat er bij mensen door de tuin een hoge muur loopt, maar dat je dan ineens stuit op een appartementencomplex dat teveel richting de Maas gaat.
Om een veilige barrière te creëren, zal bij hoog water dit kanon mogelijk ook onder water komen te staan, want de waterkeermuur komt tot aan de rand van de straat. Er zijn veel gesprekken geweest met de inwoners waarvan de dijk, de keermuur dwars door hun tuin gaat. Wat moet het worden? Een muur met daarin glazen schotten, een zelfopdrijvende, zelf omhoogkomende waterkering. Dat is nog niet helemaal duidelijk.
Het waterschap kan ook elk dubbeltje maar een keer uitgeven, dus wordt er gekeken naar én wat willen de inwoners, én wat kunnen wij betalen. Het is tenslotte ook gemeenschapsgeld.
Verder op de rit, langs de kasteeltuinen, richting de Hertog Jan brouwerij, wordt er nog enkele keren met de bus gestopt om uitleg te geven over wat er allemaal gaat gebeuren.
Zo van, hier staan wij op de dijk die verhoogd gaat worden. Dijk? Welke dijk? Ik zie naast de weg een kleine groene verhoging van pakweg een halve meter….. maar het is een dijk!
Tot: HIer dwars over de weg komt een dijk van 2 meter hoog! Hoe dan? Gewoon. De weg en de ventweg en de fietspaden worden hier 2 meter opgehoogd. Dat wordt een glooiing over een lengte van pakweg 400 meter. 200 meter vóór de dijk en 200 meter na de dijk.
Niet alles komt binnendijks te liggen. Her en der krijgt een huis toch nog natte voeten. De bekende bierbrouwerij Hertog Jan ligt wel veilig binnen de dijk.
Het project zal ongeveer 5 jaar duren. De kosten….. geraamd op 55 miljoen euro!
De komende jaren zal er nog heel hard gewerkt moeten worden om Limburg waterveilig te maken. Niet alleen langs de Maas, maar ook langs de Geul, de Gulp, het Heuvelland. Maar het waterschap doet nog veel meer. En daarvoor hebben wij als Lokaal-Limburg mensen nodig die hier aan mee willen werken.