Vragen over snel verslechterende kwaliteit water in N2000 gebieden

Vragen ex art 35 RvO over de snel verslechterende kwaliteit van het water in N2000 gebieden, met name in het Bunder- en Elsloërbos en de daar dreigende uitsterving van biotopen, zoals de vuursalamander – bestemd voor schriftelijke beantwoording 

AWP – fractie 
Maastricht 26 augustus 2024 

Aan het Dagelijks Bestuur (DB) van het Waterschap Limburg, 

De waterkwaliteit is op dit moment een grote bron van zorg. 
Ter onderstreping daarvan breng ik 2 rapporten onder de aandacht van uw DB: 
1. Eindrapportage Bunderbos B-WARE 
2. Nederlandse kalktufbronnen, de meest vervuilde bronnen van Europa. 

Als zelfs in N2000 gebieden een optimale kwaliteit niet meer gegarandeerd kan worden dan is er veel mis. 
Vervuiling in N2000 gebieden en de daarin liggende bronbeken zoals in het Bunder en Elslooerbos ontstaat niet ter plekke maar deze vervuiling is door het toedoen van menselijk handelen ontstaan. Voor het voorkomen van deze watervervuiling is zowel de Provincie als het Waterschap verantwoordelijk. 

De waterkwaliteit is van levensbelang voor mens en dier. De extra wake up call voor de bedreiging van de waterkwaliteit wordt in het Bunderbos door de uitstervende vuursalamander gegeven. 

Het Bunderbos illustreert dat de bescherming en het behoud van biotopen samenvalt met het beschermen van de levensvoorwaarden voor de mens, zowel m.b.t. zijn gezondheid (watervervuiling/gif) als zijn materiële belangen betreffende de bescherming tegen wateroverlast/overstroming. 

In het Bunderbos dient de Waterkwaliteit URGENTIE te krijgen. Anders verliezen we biotopen als de vuursalamander definitief. 

Urgent is ook de aanleg van opvangpoeltjes rond de Leukderbeek. Binnenkort zullen er hopelijk weer vuursalamanderlarven worden afgezet in de Leukderbeek 
en hebben deze meer kans om te overleven, wanneer ze worden overgezet in ‘kraamkamers’. 

De noodzaak van de ook door uw DB voorgestane duurzame oplossing van de problematiek in het Bunderbos valt samen met het belang van de omwonenden. Dat belang vereist dat vaart gemaakt wordt met het duurzaam oplossen van de waterproblematiek van het Bunderbos. 

Het uitspoelen leidt namelijk tot ernstige water- en sedimentoverlast voor de bewoners van de huizen aan de Hulserstraat, Oostbroek en de Andreas Sauerlaan in Geulle. 

Daarbij komt dat vervuild water ook onder de huizen van het Geulmondgebied het leefklimaat voor de mens aantast en aanzienlijke schade aanricht. 

Ook voor deze bewoners is een fundamentele duurzame oplossing van groot belang. Het probleem is bij uw DB en de gemeente al jaren bekend. 

Op de site van het Waterschap staan de eerste concept plannen https://www.waterschaplimburg.nl/@7325/leukderbeek-leukdervoetpad/  

Delen: