VRAGEN GRENSBOETES

Zeer recent verscheen er in de media een artikel dat grensboetes in strijd zijn met de Europese regels, aldus Hildegard Schneider, hoogleraar Internationaal Europees Recht aan de Universiteit van Maastricht. Afgelopen weken zijn er diverse boetes uitgeschreven aan mensen die de grens overstaken om bijvoorbeeld boodschappen te doen of familie te bezoeken.


We hebben in onze provincie nu eenmaal te maken met vele grensregio’s. Dat is een kracht van Limburg. Echter door deze controles lijkt het alsof dat leven even niet meer bestaat, terwijl veel mensen nog altijd afhankelijk zijn van werk, recreatie of familie in de grensregio’s. Lokaal-Limburg
maakt zich oprecht zorgen over deze ontwikkeling, mede omdat de hele situatie niet zomaar binnen enkele weken weer terug naar ‘normaal’ zal gaan. Daarom heeft Lokaal-Limburg de volgende vragen:

1. Is het college bekend met het feit dat de grensboetes in strijd zijn met de Europese regels?

2. Gaat het college hierop actie ondernemen en welke acties zal het college dan hiervoor gaan uitzetten?

3. Is het college van mening dat grensregio’s ook in deze periode een belangrijke functie hebben voor onze inwoners?

4. Is het college bereid om samen met de bestuurders van de grensregio’s afspraken te maken ten aanzien van het grensverkeer?

5. Hoe denkt het college inwoners te kunnen gaan helpen in de grensregio’s?

6. Kan het college in kaart brengen of er nog steeds mensen zijn die tussen wal en schip vallen, omdat ze in een grensregio wonen?


Namens Lokaal-Limburg,
Raimond Franssen
Statenlid

Delen: