Vastberaden, Standvastig of toch Halsstarrig?

Vrijdag 4 november de jaarlijkse Statenbegroting. Het hoogtepunt in het parlementair jaar, waarin Lokaal-Limburg uiteraard ook haar partijtje meeblaast. Soms kunnen kleine partijen net het verschil maken. Afhankelijk van de gunfactor van de coalitie! Die in de Staten op dit moment helaas nul komma nul is!

Waar vroegen wij de aandacht voor dit jaar?

  • Het MKB, de motor van onze Limburgse economie, die bij deze coalitie een ondergeschoven kindje is. Bijna alle middelen gaan richting de campussen (DSM, Greenport)
  • Voor de financiële problemen waar de boeren voor komen te staan wanneer zij hun asbest daken moeten vervangen tegen daken met zonnepanelen
  • De sport kon zich ook verheugen in onze belangstelling. De financiële liefde voor het OLS, het kindje van Ger Koopmans, moet niet alleen vanuit Nederland komen. Ook België zou zijn steentje bij moeten dragen.
  • De Limburgers moeten sportiever worden, maar de snelfietsroutes laten op zich wachten. Het geld geeft men liever uit aan het debacle prestigeproject Tour de France, of laat het via Maastricht Aachen Airport de lucht in vliegen.
  • Er moet in Nederland een groot stuk bos bij komen. Wij vroegen de gedeputeerden om te gaan lobbyen voor onze provincie. Maar dan wel op plekken waar we niet in de problemen komen met de boerenbedrijven. En waar het niet gekapt hoeft te worden voor de AWACS vliegtuigen
  • Werken over de grens wordt gepromoot, middels het aanbieden van Frans en/of Duits als buurtaal. Maar wij vroegen ook aandacht voor de hoge percentages laaggeletterdheid. In sommige steden/regio’s tot wel 16% oplopend.
  • Een land zonder cultuur is een dood(s) land. Wij vroegen de gedeputeerde wat hij waar heeft kunnen maken van zijn uitspraak van vorig jaar dat hij meer dan de 1,50 p.p. die Limburg kreeg van landelijk wilde binnen halen.
  • Wat zou de omgevingswet kunnen gaan betekenen voor de gemeentes wanneer de provincie niet meer aan de lat staat voor eventuele bodemvervuilingen die door kunnen sijpelen naar ons drinkwater.

Last but not least  blijven er nog twee belangrijke punten over. De zorg in al zijn vormen, van jeugdzorg tot ouderzorg. Hierbij bleek de eens zo vurig tomaatrode gedeputeerde te verschrompelen tot een lichtgrijze besje.. Een motie van een coalitie partij, van harte ondersteund door de oppositie, werd door de gedeputeerde volgens haar vastberaden en standvastig afgewezen. Wij houden het eerder op halsstarrig. Het pluche is toch heerlijk zacht zo blijkt, helaas ten koste van de mensen die het zo hard nodig hebben

Wij dienden ook een motie in, ondersteund door de andere oppositiepartijen (groot en klein). Een motie om net als in gemeente land burgercommissieleden toe te laten.

Alleen de coalitie in onze provincie en van de provincie Zuid-Holland, zijn blijkbaar bang overvleugeld te worden door de oppositie. Ook hier klonk, zelfs van partijen die de V van Vrijheid hoog in hun vaandel hebben, van de partij die landelijk voor vernieuwingen/afschaffen van raadsleden staat, van tomaatrode en iets lichter rode partijen die altijd hiervoor waren klonk het halsstarrige NJET. Of was het toch vastberaden?

Ook de politiek is een vorm van cultuur, waarbij deze coalitie alleen maar oog heeft voor het eigenbelang en voor het eigen pluche, schijnbaar.

De Fractie

Delen: